четвъртък, ноември 30

1st December - WORLD AIDS DAY!!! | 1-ви Демември - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ВИРУСА НА СПИН!!!


THINK ABOUT IT!!! | ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!!!

Бум на серопозитивни в Източна Европа и Централна Азия отчита ООН


Почти 40 млн. са носителите на вируса на СПИН в света, според доклада на Програмата на ООН за борба със СПИН
21.11.2006
Почти 40 млн. са носителите на вируса на СПИН в света, като броят на новозаразените е достигнал 4,3 млн. през 2006 г., сочи доклад на Програмата на ООН за борба със СПИН (UNAIDS.org). Това е с 2,6 млн. повече от 2004-та, годината, която докладът използва за сравнение.

2/3 от серопозитивните живеят в Африка, там се случват и 75% от смъртните случаи, които в световен план са 2,9 млн.

Най-голям бум на нови носители на вируса е регистриран в Централна Азия и Източна Европа. За по-малко от десетилетие броят им там се е увеличил 20 пъти - до 1,7 млн. души.

Само за 2006 г. новозаразените в тези райони на света са общо 270 000, а 84 000 са починали вследствие на болестта.

В Китай, където 650 000 души живеят с ХИВ, вирусът постепенно се разпространява от високорисковите групи към обикновеното население. Половината на случаите са в резултат на употребата на наркотици.

Повече жени отвсякога са носители на вируса на СПИН - 17,7 млн., което е с милион повече от 2004 г., отчита докладът.

Близо 1/3 от новите случаи са сред младежи от 15 до 24 години. Мнозинството серопозитивните или болни от СПИН млади хора живеят в Русия и в Украйна.

Високорисково поведение, като инжектиране на наркотици, небезопасен секс между мъже и т.н., е най-често срещан фактор за ХИВ-епидемиите в Азия, Източна Европа и Латинска Америка.

По-малко от един на петима души, застрашени от заразяване по света, има достъп основни средства и услуги за превенция. Само един на осем например може да си направи тест за СПИН, ако пожелае, изчислява организацията.

През юни т. г. само 13% от нуждаещите се от ретровирално лечение в Източна Европа и Централна Азия са имали достъп до такива медикаменти.

Няма коментари: